måndag 16 juni 2008

Fläderblomsaft






Jag fick ett infall att jag vill ha hemgjord flädersaft till midsommar så i kväll har jag gjort flädersaft för första gången i mitt liv och svärmor fick stå till tjänst med receptet. Jag har en underbart vacker blommande fläder på baksidan som fick släppa till några klasar.


Flädersaft (ändringar av ursprungs recept står inom parenteserna)

40-50 blomsterklasar fläder
4 Citroner, skrubba dem väl
2 kg socker (jag minskade med nästan 0,5kg vill inte att det ska bli för sött)
2 liter vatten
100 g Citronsyra (var tvungen att ta en liten dutt med vinsyra pga jag inte hade tillräckligt med citronsyra)

Skölj av blomsterklasarna och skiva citronerna och varva dem i en bunke.
Koka upp vatten och socker tills att sockerlagen har löst sig och blanda i citronsyran.
Häll lagen över blomsterklasarna och låt stå svalt i 3-4 dygn, rör om ett par gånger per dygn.


Utlåtande på hur resultatet blev kommer om några dagar när koket har stått färdigt.

PS: Hannels paradis har ett gott recept på Fläderbloms plättar.


Uppdaterat 2008-06-22: Flädersafte blev jätte god men jag kunde nog ha skippat den där dutten vinsyra, för det blev fasligt surt så jag fick hälla i det halv kilo socker som fattades.
Så nästa gång ska jag bara använda 60g citronsyra.


4 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Ungefär så ser makens resept ut, vi har nån flaska kvar i frysen. Jag gillar att ha lite blommor i plättdegen, äts med vaniljglass.

Synnøve. sa...

Det är så gott med fläderblomssaft....
Tar gärna ett glas av den...
Kram Synne :D

hugan sa...

hej bara, det är till att vara huslig :) Jättegott blir det!

Erika sa...

Mmmmm flädersaft som är så gott. Brukar gå förbi några buskar när jag är ute och går. Hoppas att jag kan få en egen planta en dag att ta lite klasar från. Drick o njut!