måndag 23 juli 2007

Hur gjuta plintar ?

Innerväggarna i huset är inte bärande varför man måste lägga en balk (HEA) över hela husets längd, 14m. För att den inte ska svikta placerar man två 60 mm stålstolpar jämt fördelat i huset.

För att dölja stolparna bygger vi in dem i innerväggarna. Tyvärr är inte dessa i linje med stödväggen i krypgrunden varför man måste gjuta ett par plintar som stolparna skall vila på.

För att göra jobbet enklare beslutade vi oss för att ta hål i golvet. Med en tigersåg gick detta i ett nafs. Varken vattenrör eller elledningar blev kapade ;-)
Plintarna skall placeras på packad schaktbotten enligt ritningar från Åtvidabergshus. Av underlagen finns även betongkvalite och armering angiven så själva plinten och gjutformen var lät att fixa.

Däremot var jobbet i krypgrunden desto värre, ordet 'kryp'-grund borde ändras till ålningsgrund. Inte utan man kom o tänka på övningarn i det militära. Skärven skar in gott i armar o ben, och man var tämligen vingabruten efter två dagars ålande härnere. Jag valde att gjuta ihop plintarna med syllen. Armeringen borrade vi in i syllen. Betongen hade härdat i snart 20 år, så borr konsumerades i rask takt. Med tunnflytande betong limmande vi sedan fast järnen i syllen.
Mycket tid gick åt att mäta in exakt var plintarna skulle ligga. Kruxet är att man måste ta hänsyn till befintliga ventilationsrör, golv- och takreglar. Efter lite konfererande med arktitekten på Åtvidabergshus hittade vi till slut en lämplig placering.

Efter att monterat formarna mot syllen, fyllde vi dessa med K30-betong som ger önskad hållfasthet. De flesta byggvaruhus tex K-Rauta, har färdiga betongblandingar som man blandar med vatten. För att plintarna skulle bli homogena, stötte jag med en stav i bruket. Formarna låter jag vara kvar ett par veckor, så betongen har härdat ordentligt.


Inga kommentarer: