måndag 17 september 2012

Trädgårds vardag


Jag har inte hunnit med Foto Fredag den här veckan med tema Vardag pga att vardagen har varit lite hektisk på ett positivt sätt. För utom det vanliga med att läman/hämta på dagis, hålla hemmet flytande, jobba så har jag varit fullt syssel satt med att pimpa min trädgård efter designerns besök. Här har kippts häck, gräs, buskar och träd, rensats ogräs och kantskurit rabatter för fullt och alla bilder nedan är från innan mina ingrepp tyvärr.


Här kommer några bilder från min Trädgårds vardag och mina något röriga rabatt på framsidan. Stenläggningen runt rabatterna gjorde jag för 7-4 år sedan men med åren så har det blivit för mycket olika sorter växter så nu är det en myriad av olika blommor.Runt träden har jag gjort rabatter som är sten satta runt om så det är lätt att klippa gärsmattan.
Nedanför plommonträdet växer en klematis som klättrar upp i trädet och blommar så vackert nu under hösten. Trädgårdsdesignern föreslog att sätta en till klematis till som blommar tidigare på året. Runt trädet växer akleja, enkel vit och rosa dubbel. Tidig vår finns det pärlhyasint, krokus och antagligen ett par saker till som jag glömt bort.


I en den stora rabatten (rufset som syns till vänster) som sträcker sig framför huset mellan träden växer en massa växter huller om buller. det från vänster till höger.

Vår: Vårstjärna-blå, krokus, påsklilja, botaniska tulpaner, violer

Sommar: Rosa stjärnflocka, salvia, buxbom, Rudbeckia Magnus, grekvädd, röd stjärnflocka, Pioner av olika sorter, riddarsporre, spirstånd, bolltistel, lungört, kärleksört, blå iris, tremasta blomma blå, strävklint, Valmo, Irisar strorblommade vackra av olika slag, någon stackar förskrämd krolllilja och kungsängslilja, strandtrift, malört, höst aster,  liljor av olika sorter, Salvia Purple Rain, Purpurklätt, 
och en hel del till som jag inte kommer på just nu.

Bakom den stora rabatten finns det en liten rabatt mot väggen under köksfönstert:
ros rosa, röd stjärnflocka, fackeblomster, akleja.

Under äppelträdet (som skymtar till vänster i bilden ovan) växer också klematiser, en vit tidigblommande och en rosa underbart vacker men de får ingen chans att växa för rådjuren eller haren är på dem och äter ner dem varje år.
Nere runt äppelträdet växer alunrot av olika sorter, på våren finns det snödroppar och stjärnög och någon mini påsklilja som blivit över i någon påskarangemang.

I hörmet av huset (höger på bilden ovan) finns det en skyddad rabatt där står en Magnolia rosa blommande, tyvärr vet jag inte vad den heter för det är förra ägaren till huset som har satt den. Under magnolia växer Fänrikshjärta.

Längt ut vänster i bilden bakom den gamla brunnen så finns det en stor rhododendron som blommar underbart med stora rosa/lila blommor på våren.Längst ut mot parkeringen finns en liten mini rabatt med Riddarsporre ljusblå och mörkblå, Stormhatt, Stäppsalvia, kantnepeta som våran ena katt Titus envisas med att tugga på, rullas sig i och så vidare så den lever ett tynaden tillvaro.

Vår: krokus, Vintergäck, Påskliljor / Narcisser av olika sorte, Allium Ostrowskianum  2 kommentarer:

Klorofyllidyll sa...

Spännande att följa din trädgård.
Här är länken till saftreceptet. En annan kompis blogg...

http://cavelstrom.blogspot.se/

Kramar Petra

Ika sa...

Ooooo nu vill jag höra allt hon sa. Du har redan vart o handlat buskar o annat. Vad kan det var?