måndag 29 september 2008

Äpplen i mängder





För första gången sen vårat äppelträd blev planterat för så där 10 år sedan så har det gett tillräckligt med frukt så att jag har kunnat göra en äppelpaj eller snarare tre styck. Jag har fyllt en gammal tvättkorg och trots att jag har gjort en hel del av dem så finns det mängder kvar. Jag passade på att göra en braspanna äppelpag till en kompis som fyllde år i helgen och två lite mindre till mig själv som jag har fryst ner tills det kommer gäster.
Det blev även en Äppel-Hasselloaf, påminner lite om en kladdkaka men utan chocklad och med med massa äppel med kanel i istället.

Äppel Paj
Paj deg, blanda ihop ingredienserna så det blir smuligt.
1,5 dl vetemjöl
1,5 del havregryn
1,5 msk socker
150 g smör

Fyllning:
6 äppel
2-3 msk socker
1,5 tsk kanel

Äppel-Hasselloaf
Kaksmet
3 ägg
3 dl socker
75 g smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Vispa äggen och sockret pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och låt koka upp. Blanda ihop vätskorna. Blanda mjölet och bakpulvret, häll i smeten och vispa så den blir slät. Häll i en smord och brödad form.

Fyllning
4-6 äpple beroende på storlek
Kanel efter smak
ca 2dl Socker
2 dl grov hackad hasselnötter

Blanda socker och kanel och rulla äppelklyftorna i blandningen och tryck ner dem i smeten, varva med hasselnötter. Hemligheten med en loaf är att den är fullspäckad med äpple




5 kommentarer:

Synnøve. sa...

Godmorgon vännen.
Skönt att du börjar komma igen.
Vilka fina äpplen du har i ditt träd.
Här har vi massor av goda äpplen men det är skorv på skalet. Det finns inte inne i frukten.
En bra idè att baka och frysa.
Det ska jag göra.
Den där hasselloafen måste jag testa ut. Lät gott med en kladdkaka med äpplen istället för chocklad.
Ha nu en strålande tisdag, denna sista i september 2008.
Kramen Synne.

Malin Winbladh sa...

Äppel-Hasselloafen låter verkligen smarrig, den ska jag testa till helgen.
Ha en bra dag
/Malin

Charlottas hemmaplaner sa...

Vilken lycka att ha äppleträd med massor av frukt!!! Själv har jag inget träd så jag får handla mina äpplen på ICA... Men jag lovar att prova något av dina recept - verkar smarrigt värre!
Ha en bra dag!
//Charlotta.

Hannele på Hisingen sa...

Mums! Hösten är härlig tid :)

Familjen Olsson sa...

Vill gärna testa Hasseloafen! Har skrivit ut receptet.
Men vilken ugnstemp ska man ha???