söndag 30 september 2012

Foto Triss - Svart VitKunde inte motstå att vara med i veckans Foto Triss med temat Svartvitt.Lite mer rabatter på framsidan


Det blev visst ett ofrivilligt uppehåll i bloggandet, jobbet, utbildning och resande har tagit lite för mycket tid senaste veckorna.
Jag haft förmånen att få åka till IAA mässan i Hannover med några kollegor för att kika på våran nya produkt några dagar och sen har jag varit på lite olika utbildningar i projektledning och ergonomi ett par dagar.


Men nu tillbaka till min ostyriga och ruffsiga trädgård och det här "rufset" finns på andra sidan våran uppfart från föregående inlägg.

Mitt i rabatten står det ett Plommon Opal trädet och under finns en rektangulär rabatt som jag började gräva för ca 5 år och den kom till för att jag inte fick plats med mina blommor någon annan stanns.

På våren blommar: Backsippa, krokus, botanisk tulpan, Allium, Påskliljor, omröga

Daggkåpa, Höstanemon, Jätte vädd, Mjölkklocka, Ryskmathorn, Digitalis (en rödskaftas sort som jag glömt namnet på), Gräs (kommer ej ihåg sort), Höstaster, Iris-blå, Strandveronika - blå, Purpurklätt som sprider sig hejdlöst, Kantnepeta, Ormöga och som vanligt säkert en del till som jag i skrivandet stund har glömt bort

Lite längre in i trädgården (syns ej på bild) så växer det getrams i gräset utmed den låga häcken mot grannen.

måndag 17 september 2012

Trädgårds vardag


Jag har inte hunnit med Foto Fredag den här veckan med tema Vardag pga att vardagen har varit lite hektisk på ett positivt sätt. För utom det vanliga med att läman/hämta på dagis, hålla hemmet flytande, jobba så har jag varit fullt syssel satt med att pimpa min trädgård efter designerns besök. Här har kippts häck, gräs, buskar och träd, rensats ogräs och kantskurit rabatter för fullt och alla bilder nedan är från innan mina ingrepp tyvärr.


Här kommer några bilder från min Trädgårds vardag och mina något röriga rabatt på framsidan. Stenläggningen runt rabatterna gjorde jag för 7-4 år sedan men med åren så har det blivit för mycket olika sorter växter så nu är det en myriad av olika blommor.Runt träden har jag gjort rabatter som är sten satta runt om så det är lätt att klippa gärsmattan.
Nedanför plommonträdet växer en klematis som klättrar upp i trädet och blommar så vackert nu under hösten. Trädgårdsdesignern föreslog att sätta en till klematis till som blommar tidigare på året. Runt trädet växer akleja, enkel vit och rosa dubbel. Tidig vår finns det pärlhyasint, krokus och antagligen ett par saker till som jag glömt bort.


I en den stora rabatten (rufset som syns till vänster) som sträcker sig framför huset mellan träden växer en massa växter huller om buller. det från vänster till höger.

Vår: Vårstjärna-blå, krokus, påsklilja, botaniska tulpaner, violer

Sommar: Rosa stjärnflocka, salvia, buxbom, Rudbeckia Magnus, grekvädd, röd stjärnflocka, Pioner av olika sorter, riddarsporre, spirstånd, bolltistel, lungört, kärleksört, blå iris, tremasta blomma blå, strävklint, Valmo, Irisar strorblommade vackra av olika slag, någon stackar förskrämd krolllilja och kungsängslilja, strandtrift, malört, höst aster,  liljor av olika sorter, Salvia Purple Rain, Purpurklätt, 
och en hel del till som jag inte kommer på just nu.

Bakom den stora rabatten finns det en liten rabatt mot väggen under köksfönstert:
ros rosa, röd stjärnflocka, fackeblomster, akleja.

Under äppelträdet (som skymtar till vänster i bilden ovan) växer också klematiser, en vit tidigblommande och en rosa underbart vacker men de får ingen chans att växa för rådjuren eller haren är på dem och äter ner dem varje år.
Nere runt äppelträdet växer alunrot av olika sorter, på våren finns det snödroppar och stjärnög och någon mini påsklilja som blivit över i någon påskarangemang.

I hörmet av huset (höger på bilden ovan) finns det en skyddad rabatt där står en Magnolia rosa blommande, tyvärr vet jag inte vad den heter för det är förra ägaren till huset som har satt den. Under magnolia växer Fänrikshjärta.

Längt ut vänster i bilden bakom den gamla brunnen så finns det en stor rhododendron som blommar underbart med stora rosa/lila blommor på våren.Längst ut mot parkeringen finns en liten mini rabatt med Riddarsporre ljusblå och mörkblå, Stormhatt, Stäppsalvia, kantnepeta som våran ena katt Titus envisas med att tugga på, rullas sig i och så vidare så den lever ett tynaden tillvaro.

Vår: krokus, Vintergäck, Påskliljor / Narcisser av olika sorte, Allium Ostrowskianum  tisdag 11 september 2012

Förväntan och inspiration


I morgon kommer det en trädgårdsdesigner hem till oss och jag kan inte bärga mig av förväntan. Jag bidrar med det här inlägget till Rosor och bladlöss fredags tema om Förväntan lite sent om sides men tiden har inte räckt till.
Det kommer nu några inlägg där jag sammlar inspiration till mig och designern. Bild lånad från Gardenista, jag gillar stengångar och gärna oregelbundna.

 Min egen bild från England - Snowhill Manor.  Det går gärna vara yviga och rufsiga rabatter.

 Bild lånad från nätet, tyvärr kommer inte ihåg var. - Japan, Kyoto, Tufukuji. Jag har faktiskt varit i templet själv men det var på den gamla hederliga 35mm tiden så de bilderna finns inte i digital form.

Någon form av ordning behövs i mina rabatter för jag är en växtsamlare som har en ordentlig röra i min rabatter.

 Bild lånad från Kungsbackaträdgård

Min trädgård ska vara en rofyld plats där jag kan koppla av efter en stressig dag på jobbet.


Några saker jag önskar mig

Odling på minimal nivå
Mina röda och svarta vinbärsbuska ska flyttas någonstanns lämpligt.
Hallon snår och odlingslådor med jordgubbar och smultrorn och med lite frösådder som får vara i fred för sniglar och annan ohyra kan man hoppas.
Örtrabatt - jag använder mycket örter i matlagningen.

Växter som är ett måste
Syrenhotesia, eller någon annan vacker storblommande hotensia
Japanskt kösbär och gärna något mer udda träd/buske mot skogskanten på baksidan
Silverax
Japanska lönnar, låga höga och med olika färger/form på bladen

Former
Benjamin studsmatta som i framtiden kan bli en cirkel för berså i framtiden.
Jag gillar blad och färgkontraster, det får gärna finnas färgkombinationer med lime, röd och gröna blad.


Platser
Sittplast mot skogskanten, enda stället där vi har kvällsljus förutom framsidan som är precis utmed vägen.

Rumsligheter och sittplatser på något oväntat ställe.

Pergola
 

Vi får se vad jag kommer på mer....

söndag 9 september 2012

Afrikas blå lilja


Med tanke på vädret här idag så passar den här regniga bilden på min Afrikanska blå lilja.
Helgen har varit hektisk med besökare och massor av aktiviteter så just nu sitter jag bara och pustar ut i soffan och letar inspirationsbilder till trädgårdsdesignerns besök i veckan.lördag 8 september 2012

Sensommar - Foto FredagLife in the Suburbs har ett fredags tema som jag ville hänga på, men jag tänkte inte på att jag hade en fullspäckad fredag med jobb aktiviteter så här kommer ett inlägg si så där kvart över tolv.

För mig är sensommar att vandra i skog som börjar skifta färg och plocka svamp och bär. Bildern ovan är ett axplock från förra helgens utflyckt vid sommarstugan.torsdag 6 september 2012

PrimaDonna


Jag hoppade på Blomming Friday hos Bland rosor och bladlöss och den här omgången var temat sommarens primadonna. Det var inte ett lätt val men det blev tillslut min färgsprakande valmo som kammade hem priset och motiveringen är:
  • Färsprakande och lyser upp 
  • Blickfång som jag inte kan motså
  • Jag har själv drivit upp den från frö andra sommaren jag blev med trädgård, därför är den mig extra kär.

Fototriss - Tema Blad

Veckans team för FotoTriss är blad och jag kunde inte motstå att göra ett inlägg på temat.                                                   


onsdag 5 september 2012

Älskade Rudbeckior


En av mina absolut favorit blommor är Rudbeckia och jag har alldeles för få i mina rabbatter men samtidigt så får jag tyvärr inte plats med fler utan att gräva nytt eller plocka bort något.

Jag fick fråga om min Encianea - Razzmatazz (bild nedest till vänster) för ett tag sedan här på bloggen och då i skrivandet stund viste jag inte om den fanns kvar i min trädgård eller inte. Den finns kvar men den blommar bara med en blomma i år tyvärr.


Ommöblering pågår


Sitter hemma i soffan idag och snörvlar med en rejäl förkylning och passar på att pilla lite med bloggen.
Så det blir lite ny layout på bloggen och nya ramar till mina bilder om ni undrar varför det dyker upp dubbletter av bilder och om det ser lite konstigt ut.

måndag 3 september 2012

Magisk morgon


I helgen var vi i sommarstugan och lördagmorgonen var helt magisk när jag tittade ut över landskapet.