torsdag 30 april 2009

Första Majfirande på resande fot
Idag blir det en kort dag på jobbet och nu bär det bär det av till Malmö för Valborgsfirande, Perstorp för att hämta svärföräldrna som har kommit hem från en resa från Österike som de har fått i 50 årig bröllpspresent och Småland (sommarstugan) för att vårstäda trädgården och klippa gräsmattan för första gången i år.
Jag tänker ta det lugnt från min långa att göra lista i helgen och ska nog följa några av de råd jag fått att inte prioritera barnkammaren och skriva en lista på vad vi faktiskt har gjort hittills. Tack för tipsen!


Ni får ha en underbar helg alla!

onsdag 29 april 2009

Sååå mycket att göra kvar....
Takgipset i hallen på övervåningen är klar och efter bilderna är tagna så är det också spacklatIsolering är uppe och min händige make har gjort ett jätte bra jobb med att sätta upp inklädnaden runt takfönstret som blev jätte snyggt och det är inget färdigt kitt från Velux utan egenhändigt gjort.


I helgen så fick vi upp takgipset i klädkammaren och i hallen ovanför trappen och jag har spacklat klart allt i kväll.

Isoleringen har kommit upp på snedväggarna i barnkammaren. Ett väldigt bra tips som vi fick av några vänner som också håller på att renovera är att använda fiskelinan som man kryssar över isoleringen och fäster med häftpistol för att hålla isoleringen på plats och det fungarar ypperligt. Vi kommer att göra likadant för att få upp isoleringen i det stora rummet med snedtak upp till nock.

Ibland bör man inte göra listor för då inser man hur långt man har kvar... suck
Vi får se hur långt vi hinner på denna ambitösa list innan Minior beslutar sig för att komma till världen. Det som har högsta prioritet att bli klart är sovrum, klädkammare, trappan och barnkammaren i mest möjliga mån.


Kvar att göra rum för rum


Sovrum:
 1. Klä in takfönsterna klart, makens jobb som han inte tycker är så kul för tillfället ;-)
 2. Spackla klart rummet, påbörjat men inte klart pga avsaknad av inklädnad av takfönster + byggmaterial står i vägen.
 3. Isolera snedtak
 4. Köpa, vit lasera panelen och sätta upp takpanel. Eventuellt kommer vi att köpa färdiglaserat beronde på pris och det kommer bli samma som i sovrummet.
 5. Måla väggarna eller tapetsera, vi har inte riktigt funderat klart på måla eller tapetsera ännu men det ska bli en blågrön ton oberoende vad det blir.
 6. Lägga golvet och jag tror vi äntligen har hittat golvet vi vill ha efter mycket letande... men ni får ge er till tåls lite till

Klädkammare:
Klart så här långt - isolering av snedtak, takgips är upp och allt är spacklat

Kvar att göra:

 1. Måla väggarna vitt
 2. Lägga golv
 3. Sätta upp tak och golv lister
 4. Sätta upp inredning så att vi kan flytta in våra kläder.


Trappan:

 1. Måla om fönstret i trappan som har orginal färg, hemsk brun, sen huset byggdes
 2. Sätta upp trappbelysning i väggen uppför trappen
 3. Sätta upp trappan

Barn kammaren:
Klart så här långt: All spackling klart och takfönstret är inklätt.
 1. Köpa och vit lasera panelen till barnkammare och sätta upp den. Jag och maken är nu mera överens om vad vi ska ha! Jag kommer visa vad det blir i senare inlägg.
 2. Måla tak och väggarna vita och tapetsera en vägg. Jag ska visa vilken tapet jag har valt i ett senare inlägg.
 3. Köpa och lägga golv, det kommer att bli samma som i övriga övervåningen

Stora rummet/hall:
Jag vill att allt ska blir klart i det här rummet men det är nog väldigt tveksamt om vi hinner innan Minior kommer.

Klart så här långt: Nästa all spackling är klar på tak och väggar. Takgipset är uppe i hall delen. Färg och bets är inköpt.

Kvar att göra:
 1. Spackla klart trappschaktet så att ytan mellan över och undervåning är samma, usch det är verkligen inget r0ligt jobb och det tar sån tid = mitt jobb, som är påböjat men ej klar
 2. Betsa takbjälkar mörka, men en del förarbete måste göras eftersom det nog minst sitter 100 spik och häftklamrar i dem.
 3. Isolera snedtaket upp till nock med hjälp av fisklina.Panelen är köpt till det här rummet och den ska vitlaserars och sättas upp.Måla taket i hall delen vitt och väggarna vita i hela rummet + trappschakt.
 4. Eventuellt tapetsera en vägg där TV kommer sitta på, men vi har inte hunnit kolla runt så mycket ännu så det får nog komma i efterhand.
 5. Sätta upp fönsterfoder och fönster brädor i alla 7 st fönster och måla alla fönsterfoder.
 6. Köpa och lägga golv, det kommer att bli samma golv som vi har i sovrummet


I alla rum så ska tak och golv lister upp men det har jag inte ens tagit med nu för det får vi nog göra till hösten för vi kommer inte att hinna med.


Badrum:
Bad rummet har vi beslutat att först börja på till hösten/vintern/vår 2010 tidigast pga att vi inte hinner + den väntade tillökningen i familjen + ekonomin måste återhämta sig lite.

Men det som ska göras är följande:
 1. Klä in takfönstret
 2. Våtrumsspackla väggarna
 3. Sätta upp takgips och installera takspottar.
 4. Måla taket
 5. Måla väggar med primer och våtrums ytskick x-antal gånger, när det blir dax får vi läsa på lite bättre hur vi ska göra.
 6. Lägga in golvvärme och flyttspackla golvet
 7. Kakla väggar och golv.
 8. Installera duch, toa, handdukstork och handfat

Nedervåningen:
Samma gäller för nedervåningen som för badrummet, vi kommer inte att hinna få färdigt så vi får göra det här under höst/vår 2010 typ.

 1. Riva väggen mellan dagens vardagsrum och makens före detta kontor
 2. Göra ett stort öppning mellan hallen och vardagsrummet för att öka rymden i båda rummen
 3. Måla om väggarna i vardagsrummet
 4. Sätta upp vägg under trappen så vi får ett förvaringsutrymme för resväskor etc
 5. Lägga nytt golv i vardagsrum och hall.
 6. Tapetsera eller måla om hallen.

Är det någon i bekantskaps kretsen som är sysslolös och känner sig jätte sugen på att måla, sätta upp takpanel eller något annat så är ni hjärtligt välkomna när som helst!!


tisdag 28 april 2009

Byggsats av trappa har anlänt
Idag har våran trappa anlänt och den ser verkligen ut som en IKEA byggsatts där den nu ligger och blockerar hela hallen. Allt och är extremt väl paketerat och den längsta paketen är nog 3-4 meter lång så både maken och jag kliar oss i huvudet och försöker komma fram till vart vi ska göra av det så länge.
Våran plan var att vi skulle vara så pass klara så att det bara hade varit att sätta upp den men vi ligger nog ca 1 månade efter i tidplanen. Innan vi vill sätta upp den vill vi ha all takpanel på plats, väggarna ska vara målade, alla takfönster ska vara inklädda... hmm vi har lite kvar att göra som sagt.
Så planen blir nog att istället för att sätta upp trappan i början av maj så blir det i början av juni i stället och då är problemet var vi måste göra av åbäket någon stanns så länge.

När man ser alla dessa paket så har man svårt att tänka sig att den snart framöver kommer att se ut så något liknande trappan nedan.


måndag 27 april 2009

Vårtecken nr 5

I helgen har det verkligen exploderat i trådgården i färg och grönt och jag går bara runt och njuter i fulla drag. Maken däremot har börjat med nysande och är trött och hängig och har fått ta säsongens första allergitablett och är inte riktigt lika överförtjust.


Mina påskliljor har kommit i gång rejält och blommar förfult i massor av olika varianter, storlekar och färg kombinationer. Fråga mig inte vad sorterna heter för det har inte en aning om.
I helgen har björken fått riktiga hängen och det är fullt med pollen överallt. Jag har för en gång skull hunnit med att klipp mina rosor i helgen vilket man ska göra när björken har musöron.
Min Magnolia håller på att slå ut så till första maj helgen så borden den vara riktigt fin.
Min blåstjärna håller på att blomma på sista versen.
Hysinterna blommar för fullt och sprider en ljuvlig doft kring entrén på huset.
För bara någon vecka sedan var min Fänrikshjärta bara några små blad ovanför mark under Magnolian och när jag kollade in dem i helgen så såg den ut så här och det hade jag totalt missat.
Sen har flertalet tulpaner kommit upp men jag hann inte ta några kort underdagen när de var utslagna så de får komma med till nästa måndag i stället.

söndag 26 april 2009

Häckande kisse?Man upphör inte att förvånas över katternas liv ibland. Idag så såg vi inte röken av Smilla på hela dagen tills jag till min stora förvåning av en slump såg Smilla kravla sig ur en uggleholk som finns i en tall i utkanten på våran tomt ca 4 meter upp i luften.

Det var en något trött och yrvaken kisse som kikade ner på matten, för jag kunde självklart inte motstå frestelsen att fotografera.

En något yrvaken Smilla kika ner på matte och undrar vad i hela friden gör hon egentligen med den där svarta tingesten (kameran) framför ansiktet.
Efter lite funderarnde så påbörjar Smilla sin färd nerför och till mattes förskräcklse inte så säkra nerfärd.

Om det har funnits några fåglar som har funderat på att häcka i den där holken så kan jag bara konstatera att det antingen flytt sin kos eller blivit kattmat. Smilla visste vad hon gjorde när hon bestämde sig för att häcka i holken däremot...

lördag 25 april 2009

Möbel planer
Angående förra inlägget så kan jag hålla med om att man inte ska måla över gamla möbler, men den här möbeln är inte så gammal och det finns ett överflöd av sådana skåp så jag är tveksam att det någonsin kommer bli något värde på dem.
Men slutsatsen är att när övervåningen väl är färdig så kommer skåpet att flyttas från sommarstugan hem till oss och få en plats på bottenvåningen där idag det finns en vägg mellan dagens vardagsrum och makens kontor är. Den kommer att få behålla original färgen i början och så får vi se om vi gillar det eller jag får för mig att måla om den.
Sen så kommer jag inte har riktig lika mycket prylar i och på skåpet som det är idag på bilden. Sen mina föräldrar gick bort så har tiden stått still i mitt föräldrar hem/ sommarstuga, ork och tid har inte riktigt funnits tyvärr för att röja upp allt.

Ovan har vi nästa sak som kommer att flyttas från sommarstugan, den här gamla moraklockan och den lovar jag er att den kommer jag inte att måla om. Men tyvärr tror jag att det är någon före mig som har gjort det för under den grå vita färgen finns det en grön blå färg som skymtar här och var. Klockan är så gamal så att uret bara har en timvisare och saknar minutvisare.

Sen så måste jag meddela att jag sedan helgen då vi fällde granen mått extremt bra och mitt illamående är nu mera borta sen tre veckor!!
Det blev totalt 17 veckor med illamående, från vecka 7 till 24 men nu mår jag desto bättre och det är så skönt.torsdag 23 april 2009

En skåps vara eller icke vara
I sommarstugan finns det här skåpet och även om det är stort, mörkt och brötigt så gillar jag det och sen har jag lite svårt att skiljas från det eftersom det har gått i arv i släkten.

Men den mörkbruna färgen är jag inte så förtjust i så vad säger ni om att förvandla skåpet till vitt eller en vacker grå färg som skåpet som skymtar på bilden nedan?
Det är nog inte ett projekt jag kommer att slutföra inom den närmsta tiden men kanske något som kan bli möjligt under senare delen av mamma ledigheten förhoppningsvis.

onsdag 22 april 2009

Rivning av tapeter och ännu mer spacklingHelgens och veckans sysselsättning för mig har varit att riva all gamla tapet i makens kontor och som ska bli det framtida trapp schaktet, den luktade inpyrd rök av förra ägaren när jag blötte upp den. Sen så har det varit spackling och lite till spackling som har gällt, så nu är det stora rummet och barnkammaren nästan klart.

Maken har äntligen efter en hel del funderade, svärande, snickrande och rivande av det han har satt upp äntligen fått upp det första omgången foder runt de två första takfönserna och nu påbörjat de nästa 4 st i sovrummet. Vissa saker tar väldigt mycket mer tid än man tror kan man helt klart konstatera.

Innan vi får dit trappen vill vi ha all spackling, slipning, få upp takpanelen och helst all målning klar för då slipper vi klä in trappan allt för mycket och skydda den mot allt damm och skräp som flyger runt för tillfället. Men om vi lyckas med den planen är nog en annan femma.

För övrigt har det varit en bedrövlig dag idag, idag kom ett varsel till som berör många jag jobbar med. Det är så tråkigt att se deras oro och vånda samtidigt som man själv är själaglad över att man ännu inte är drabbad.


måndag 20 april 2009

Vårtecken utmaning nr 5 - Badkarsrace
Den här gången blir det inga bilder från trädgården utan från något lite annorlunda som ett Badkarsrace. Det var scoutkåren som arrangerade badkarsrace i Säveån för 24 året i rad och för min del var det första gången i år som jag hade hört talas om det. Jag och en kompis tycket det lät kul så vi bestämde oss för att åka dit och kika och det var helt klart se värt.

Alla farkosterna hade en eller flera badkar i konstruktionen men de såg väldigt olika ut.
Vissa såg nästan ut som en riktig drakbåt och hade en hiskelig fart och vissa hade mer fokuserat på "kostymen" än sjödugligheten.Vissa hade klätt in sig totalt så varken åskadarna eller de som paddlade såg något så det hela började med att de gick på en massa stenar. Sen var det de som körde på enkelheten och flöt fram sakta men säkert.
Vissa hade helt klart problem med flytförmågan och jag tvivlar på att det här ekipaget kom i mål.Vissa hade problem med styrförmågan och gick på grund.
De som klarde sig kom till slut i mål i Partille.

söndag 19 april 2009

Vedklyning avklarad
Tiden springer iväg och det är en vecka sen förra inlägget. Det har varit en hektisk vecka med mycket aktiviteter och vedklyvning.
Vi hann inte färdigt med vedklyvningen under påskhelgen men i onsdags så tog vi oss i kragen och fick färdigt det sista. Maken hade hjälp med att klyva de största och värsta kubbarna, den som var störst var 67 cm i diameter och när vi räknade årsringarna så kom vi fram till att makens älskade gran var 47 år gammal. Tack Bosse för hjälpen!Maken har börjat komma över sin sorg över granen efter att han såg hur mycket ved det blev av det hela. Stapel är nu mera ca 1.70 hög och 4 meter lång så det blir en del ved till kommande vintrar.
Nu så ska vi upp och spackla klart övervåningen och maken ska försöka få färdigt något av takfönsterna.

måndag 13 april 2009

Vårteckenutmaning nr 4
Så var det måndag igen och Vårtecken utmaningen. Jag måste säga att det är helt underbart att vara ledig när det är så här underbart väder som det är nu.

Sen vet jag inte riktigt vad som har tagit åt mig, trotts att jag dyrt och heligt har lovat mig själv att jag inte skulle sätta ett enda frö i år för jag kommer inte ha tid att ta hand om det hela, så svämmar det över med planteringslådor med massor av olika fröer i vart enda fönster i huset. Jag har blivit överenergisk utan dess like och jag vet inte om det är vår och sol eller om jag helt enkelt har kommit in i "boa" in mig fasen av graviditeten, tjejer vad tror ni ? Maken börjar bli trött på mig för jag kör med honom också med allt från vedklyvning till snickrande på huset ;-)

En hel del är fröer som jag samlade förra sommaren, men så här långt så har jag sått:

Ljusblå Blomman för dagen
Rosa Blomman för dagen
Jätte pumpa
Stockrosor
Blomstertobak
Petunia
Basilika (helig)


Nu har det verkligen börjat ta fart i trädgården det är massor som har börjat spira och massor av stora svällande knoppar på träd och buskar.
Jag tog med en lite bättre bild på mina vintergäck, sen så fick jag syn på att min ormöga har börjat blomma. Scillan har börjat blomma och den första påskliljan en teta tete har kommit upp.
Min lungört har också börjat blomma så smått och har massor av knoppar.


fredag 10 april 2009

Underbar snickarglädje

Jag är bra tvungen att visa det stora boningshuset och all dess underbara snickarglädje,
Tänk att ha en så stor och vackert inglasad veranda... vill ha.... men det får nog bli i ett annat liv.


Sen kan man bara konstatera att det är detaljerna som gör det, desto närmre man gick och desto mer man tittade ju mer vackra detaljer upptäckte jag. Spiran i toppen av huset bara för läcker och enligt ägaren av huset tillverkad av en kort svarvad altanstolpe.
Fönsterfoder, takfotsskägget och alla andra detaljer var så väl gjorda och välgenomtänkta.


Ni får alla ha en Glad Påsk!torsdag 9 april 2009

Inspirerande gårdDet har varit så mycket de senaste dagarna så de utlovade bilderna från Blomstergården har fått vänta lite.
I tisdags var det träff med våran lilla studiegrupp Gröna Fingra och den här gången var det min tur att ha träffen vilket innebar att vi var tvungna att "sanera" hemmet från allt byggdam och smuts. Vi är 5 damer i varierande åldrar som träffas och kikar på varandras trädgårdar och har en ny trädgårdsbok vi läser per termin som studielitteratur. Men jag kan inte påstå att vi följer studie litteraturen slaviskt utan det blir mycket snack om allt mellan himmel och jord och vi har riktigt trevligt ihop.
Ovan ser ni den gemytliga entrén och ett av alla blomsterarrangemang som fanns lite var stanns runt Blomstergården.Utanför ateljén så stod det här vackra stillebenet.