onsdag 25 februari 2009

Drömmen om en klädkammareBild: Källa okänd

Ni som kanske kommer ihåg så drömde jag om min klädkammare för ett tag sedan och drömmen på inredning så ungefär ut så här.
Jag vill haaa ....


Bild: Elfa

Men verkligheten har nu hunnit ikapp mig tyvärr och vi kommer helt inte ha plats med skåp i fullhöjd i klädkammaren pga snedtaket. Så verkligheten kommer nog mer se ut så här uppbyggd av Elfa's hyllsystem, det kommer inte bli lika snyggt men förhoppningsvis lika praktiskt.tisdag 24 februari 2009

Panel inspiration

Jag var bara tvungen att visa dessa otroligt inspirerande bilder på panel och golv från Setra.
Visst är det bara för läckert, när jag ser sådana här bilder så bara älskar jag vårat Svensk inhemska naturmaterial.måndag 23 februari 2009

Panel val och inspiration

Bild: Gapro

Tänkte bara visa vad vi har valt för panel till utrymmet som kommer bli öppet till nock.
Det blir en panel som heter Spåntpanel, är vitlaserad och görs av Gapro.
Det blev kompromissen efter att jag ville ha råspont och maken ville ha allmogepanel.Bild: Moelven

I taket i badrum, sovrum och kontor kommer det bli vitmålad pärlspont och vi kommer nog att "fuska" och köpa Brandéns panelskiva istället för att ha trä panel.

I hallen på övervåningen kommer det att bli "gamla" hederlig släta gipsskivor för annars kommer det nog se konstigt ut mot Spontpanelen.
Bilden är lånad från Huga och som hon på påpekade så är hennes gips skivor inte gamla utan nya ;-)
Detta takpanel val....

Tack tjejer för alla era bilder!

Det har varit till stor hjälp!
I helgen har jag och maken funderat ordentligt på vad vi ska ha för val av paneler till taken på övervångingen och vi har kommit fram till en hel del!Ika kan själv har visat sitt snygga råspont tak och pärlspont. Jag hade mycket väl kunnat tänka mig råspont i taket i rummet som är öppet till nock men maken är inte lika förtjust och den här gången så är det jag som ger mig för det vi har valt är också himla snyggt.


Tinnar och Torn visar sitt upp sitt snygga vitlaserade pärlspont tak.
Vi har kommit fram till att vi kommer att ha pärlspont i sovrummet, badrummet och kontoret fast den kommer att bli vitmålad.


Morkullan-Otterslätten har ursnygg vitlaserad fasspont i sitt tak. Det hade vi också kunnat tänka oss men man kan inte få allt ;-)Huga Larssons liv har gamal hederlig gips i sitt kökstak och det kommer vi också att ha när man kommer upp ovanför trappen pga det tak vi har valt till övriga rummet inte kommer att fungera där.
Gamla Mejerit visade bilder på deras ursnygga tak i rutmönster och ett vackert vitmålat pärlspontak dekorerat med en gitarr. Det vackar rut taket hade jag gärna kunnat tänka mig men vi har inget utrymme där det passar tyvärr. Däremot så kommer vi ha vit pärlspont i 3 rum troligtvis.Adrians Backe visade sitt vackra vitlaserade fasspont tak med snyga taklister!
De där taklisterna är jag bra sugen på men de får komma i nästa steg i beslutsprocessen.


måndag 16 februari 2009

Se hit alla - taklyftet behöver panelhjälpJag kom på att ett sätt att få se hur alla dessa paneler ser ut i verkligheten. Alla ni som brukar kika förbi har säkert ursnygga paneler i taket och jag skulle så gärna vilja se vad ni har.

Om du har tid och möjlighet lägg ute en eller flera bilder på ditt innertak på din blogg och lämna en liten kommentar hos mig så kommer jag bli evigt tacksam!


söndag 15 februari 2009

Panel... jag blir snurrig


Vi har
kommit fram till att vi kommer att behöva innertakspanelen inom en snar framtid så nu har jakten börjat på allvar, men vad i hela friden ska man välja? Nedan ser ni ett koppel med olika typer av paneler.


Pärlspont och TGV


Skyggepanel och FaspanelNorskallmogepanel
Överst: Råspont
Mellan: Spontpanel

Nederst: Pärlspont


torsdag 12 februari 2009

Soppkväll och hemmabio systemJag har varit på soppkväll med 3 st väninnor i kväll och haft det mycket trevligt.
Soppkväll innebär inte att vi gör soppa varje gång vi ses utan att vi äter någon enkel god mat och umgås några timmar ca 1 gång i månaden.
En av mina kompisar som var med i kväll samlar på grisar så därför dyker den här söta elkontakts dekorationen upp.

Och sen är det så att maken håller på att dra de sista men allra viktigaste el rören av alla enligt honom, de som ska vara till hemmabio systemet. Jag var med honom här om dagen till HiFi-klubben och fick se hans vision för hemmabio systemet och den var faktiskt riktigt estetisk och klart godkänt av frugan! Som min make sa, lika bara att börja förbereda mig nu så att jag inte får samma chock som när han kom hem dragandes med den hemska tingesten till Subwoofer (bashögtalare) i svart piano lack utan att han hade konfererat med mig och som INTE passade in i vårat möblemang. Den gick inte ens att gömma under sidobordet för att den var för hög... och det har han fått höra några gånger sedan dess ;-)
Jag kanske ska tillägga att den hemska tingesten fortfarande finns kvar i vårat hem.
onsdag 11 februari 2009

Fönsterfoder, lister och fönstersmygar
Bilder: Abiträ och Panelskivan

Det har visat sig att svärfar har läst min blogg och bestämt sig för att komma på besök from fredag och en vecka framåt och har kommer att hjälpa oss med fönster smygarna och massa annat. Det är underbart att han kommer och göra fönster smygarna för det är ett pill jobb som tar evigheter och vi är så tacksam för hjälpen.

Ovan kan ni se lite inspiration till fönsterfoderna, takpanelen, fönsterbrädor och klosslister.
Jag är bra sugen på att ha MDF som liknar pärlspont i taket på de delar som inte är öppet till nock.
Sen lurar jag på om det inte hade varit fel med klosslister runt dörrarna och i hörnen, jag tycker att det är väldigt snyggt.
Sen sist men inte minst så har jag en hel del funderingar hur vi ska lösa fönsterbänkarna och framför allt avslutningarna. Att ha en vacker list som avslutning utåt hade ju inte varit helt fel.tisdag 10 februari 2009

Första strykning klarSå var första strykning med grundfärg är klar på fem stycken av dörrarna och det är "bara" 2 slut strykningar till. Det är de fem dörrar som ska vara på bottenvåningen och jag kan knappt vänta tills de är på plats.

För er som inte målar så mycket så har jag ett tips, fuska inte med grundmålningen och tro att ni ska måla med den riktiga topp färgen direkt. Det blir mycket finare yta om man grundmålar och spacklar sen, sen kan man lätt slipar ner allt damm, spackel och trä som reser sig innan man målar slut lagren.


Tillägg 09-02-11: Jag glömde att säga att det gäller trä rena ytor. När det gäller redan målade ytor så bör man målartvätta och eventuellt slipa för att få en bra fäst yta för att måla på toppcoaten.
Sen så är det viktigt med en bra pensel, köp gärna en dyr en för det lönar sig om man ska måla mycket och vill att ytan ska bli fin. Fråga också i färgaffären om färgen är bra och flyter ut bra medan man målar. Jag har gjort misstaget en gång och köpt Hornbachs egen billiga färg och det slutade med att jag fick slipa om och måla om alltihop för det såg för bedrövligt ut och allt var alldeles randigt, vart enda penseldrag syntes.

Lycka till med erat målande!
Tack för hjälpen!
I lördags fick vi hjälp av 3 vänner, Jörgen, Piret och Peter att snickra och det gick undan!
Ovan kan ni se kvartetten inklusive min kära make också i full fart. I utbyte fick de semlor till kaffet och en stadig middag på kvällen och chaufför hem ... av någon konstig anledning kunde ingen köra utom jag på kvällen...hmm det var visst några som tycket om min makens whiskey skåp ;-)

Det var så skönt att få hjälp för nu är det så mycket roligare att jobba igen för nu känns det som vi kommer någon vart igen. Ikväll har jag målat 5 st dörrar på enda sidan , så nu är det "bara" 5 strykningar till innan de är klara.

Åter igen tack för hjälpen det var suveränt!måndag 9 februari 2009

Funderingar kring dörrhantag/trycken
I och med att vi har köpt nya dörrar så börjar jag funderar på vilka handtag vi ska ha. De här har jag hittat på Sibes och det var inte så fasligt dyra heller om man köper via nätet.
Även Låskompaniet har en hel del innedörrshandtag. Jag har även lärt mig att dörrhandtag tydligen heter Trycken på fackspråk.


Sen har jag hittat en hel del kul och annorlunda handtag men som jag inte själv skulle kunna tänka mig i mitt hem, eller vad sägs om ett handtag med neon ljus i eller ett mer glittrigt i gammaldags stuk?


söndag 8 februari 2009

Golvjakt


Bilden hämtad från Sköna Hem

Den stora golv jakten!

Vi har äntligen börjat komma så långt så det börjar bli dags att börja leta golv och det är så kul! Ok det är ju några månader kvar tills att det är dags men när det gäller något som är roligt så gäller det att börja i tid ;-)
Men jösses vad det ska vara svårt - det finns ju så mycket att välja på... desto mer jag kollar runt desto mer snygga golv hittar jag och desto mer villrådig blir jag. Ska det vara ett ljust eller mörkt golv och vilket träslag osv??

Men efter att ha tittat runt lite sporadiskt ett bra tag nu så har maken och jag nu äntligen fått fart och kommit fram till att eftersom rummen kommer att vara rätt ljusa och ha bra belysning så hade varit snyggt med ett lite mörkare golv som byter av och det lutar åt ett ek eller valnötsgolv.
Men även om man har begränsat sig till det så finns det en uppsjö av märken och olika ytbehandlingar och färgnyanser.

De golv jag har tittat på så här långt är:

Tarkett
Valnöt Salsa mattlack
Ek rustik plank natur
Ek antik plank borstad

Upofloor
Oake Nature Antik
Trägolv valnöt mattlack

Kährs
Ek Baden matt lack

Dalafloda
ArtistOak Cognac
ArtistOak Honey
BaronOak Honey
NoblesseOak Honey


Nedan ser ni ett ax-plock på det golv jag har tittat på.

lördag 7 februari 2009

Första inköpt till badrummetHmm vår intention var att göra badrummet någon gång i framtiden men av någon konstig anledning har en handdukstork helt plötsligt letat sig hem till oss ;-)

Sanningen var snarare att vi behövde bestämma oss för vilken vi skulle ha för att elektrikern skulle kunna göra hålet i väggen för elen på rätt ställe. Så när vi var ute och letade så konstaterade vi att det är lika bra att köpa den också så att jag inte hinner ändra mig .... hmm det har ju hänt förr ;-)

Så det blev till slut en Hafa Ellips (ovan) och inte den INR handdukstorken (nedan) som jag var inne på innan.

fredag 6 februari 2009

Trädgårdsnätverket


Plantbytardag med Trädgårsnätverket maj 2008

I torsdags förra veckan så träffades arbetsgruppen för Trädgårsnätverket och hade arbetsmöte.
Det var första gången vi träffades hemma hos nog och det var Linda på Lindas Trädgårsblogg som hade upplåtit sitt hem och bjöd på te, kaffe och en god socker kaka.

Det är kul att träffa andra bloggare som man har följt här ute och se hur deras verklighet ser ut. Tyvärr såg man inte så mycket av trädgården eftersom det var kolsvart ute när vi var där, men entré delen som man kunde skymta i mörkret där hon har gjort grusgång och stenlagt var jätte snygg.


Så på programmet för våren blir en blandning mellan utfyckt till Kinnekulle, föreläsning med Håkan Wallin (trädgårdsmästare på Liseberg för den som inte vet), plantbytar dag, kurser och mycket mer. Bilden ovan är från våran plantbytar dag vi hade en solig dag i Maj förra året.
Jag ser verkligen fram emot vårens schema, men vet inte riktigt hur jag ska lyckas få in allt i min kalender. Jag vill ju gå på allt som vanligt och det där med att prioriterar är inte min favorit sysselsättning ;-)

Ett tips till er som inte tillhör trädgårdsnätverket är att besöka Sjötofta och se Arne och Birgits otroliga ängar med Påskliljor och narcisser till våren.
Sen kan jag som vanligt inte sluta att tjata om Trädgårdrundan i Skåne och i år är det 5-7 Juni, så alla trädgårdsfantaster boka det i era kalendrar och ger er dit!

Jag kommer som vanligt att häcka i Skåne de här datumen för det är något jag inte kan missa!


Glöm inte att se på ett nytt trädgårds program från England i kväll kl 21.30 på SVT2!

Engelska trädgårdar

Del 2 av 6. I England öppnar varje år många trädgårdsodlare upp sina trädgårdar för allmänheten. Från små trädgårdsplättar i stadsmiljö till större trädgårdar i lantlig miljö - alla deltar de också i en tävling om att få bli presenterade i en årlig engelsk trädgårdsbok och uttagningen sker av en trädgårdskunnig jury. Vi följer här flera passionerade odlare och besöker många fantastiska engelska trädgårdar.

Även i SVT2 8/2, SVT2 10/2, SVT24 11/2 och SVT24 14/2

torsdag 5 februari 2009

Jag har gjort ett fynd!
Jag har gjort ett fynd!
Häromdagen var jag ute och kollade priser på dörrar, karmar, golv och panel och jag hittade en rea som jag inte kunde motstå!

K-rauta hade 50% rabatt på alla sina massiva allmogedörrar och med rabatt så blev priset 348:-stycket, tyvärr ingick inte karmarna. Jag ringde ivrigt till min kära make och berättade att jag hade hittat VÅRA dörrar med en slug baktanke att han kanske kommer att föreslå att vi byter ut de fula dörrarna på bottenvåningen med tanke på hur billiga de var.

Han nappade på betet utan att jag sa ett knyst och sa: - Ok med det priset så kanske vi ska fundera på att byta ut dörrarna på bottenvåningen som du har velat länge.
Åhh ... jag kunde ha pussat honom om det inte var för att han var i andra ändan av telefonen... ibland vet nog dessa stackars manipulerade män vad vi tänker även om de påstår att vi är omöjlig att förstå sig på ;-)

Så nu är det bara för mig att kavla upp armarna och börja måla totalt 9 st dörrar eftersom alla var trärena, men det gör jag så gärna bara jag får ny dörrar!
Det här är dörrarna vi har på bottenvåningen, bilden gör faktiskt dem snyggare än vad de är.
De har en läskig plasthinna som är gulnande av ålder och av förra ägarens rökande och har en extermt ful guldkant som ska försöka imitera speglarna i en gammaldags dörr.