lördag 31 maj 2008

Vatten tunna för trädgårdJag vill ha en vattentunna vid uthuset att samla vatten i och som jag sen kan använda och vattna mina rosor med. Att köpa en grön plast tunna och dekorera den är ett alternativ eller använda ett gammalt whisky fat. Jag har även en gammal kokkittel av större mått nere vid sommarstugan. Vi får se vad slutresultat blir, jag kommer att visa hur det blir senare i sommar.

Dagens arbeta har gått långsamt, vi har fattats material och verktyg och det har helt enkelt inte flytit på bra. Jag hoppas att det går bättre imorgon.fredag 30 maj 2008

Vackra blomlådor
De här blomlådorna får mig att längta tills att mina penseér har blomat över för säsongen och jag kan plantera om mina blomlådor.
Maken är på bättringsvägen även om han har ont och han har dispans från att jobba tills vidare. I morgon så ska vi byta fönsterfodern på södersidan på gamla delen av huset och börja målan den.

torsdag 29 maj 2008

Gamlat vacker golv och operationen gick välJag får erkänna att jag har en förkärlek för gamla vackra golv och skulle gärna själv ha ett som ser ut som om det har och som har slitits på ca 100 år. Problemet är bara hur man får till den känslan med ett nytt golv.

Sen några timmar tillbaka så har jag en något vimmelkantig make hemma igen och operationen gick bra. Medan jag väntade på att få hämta honom så hann jag målar tvätta hela söder och norr sidan av huset så i helgen ska det målas och fönsterfoder ska bytas ut på resten av huset. Svärmor och svärfar är på besök så jag tänkte hyra in dem som hantlangare.

I just love old floors that you can see that generations of people has waked on.
The surgery went well and my husband is now at home.Makeover


Före


Efter

Jag har gjort ytterliga en rabatt makover på baksidan av huset. Vid ena sidan av fåra fula stenmur fanns en lite och dåligt skött rabatt. Nu mera är den ca 50-60 cm större och har fått lite nya plantor ex Myskmadra, Såpnejlika, Glim, höstflox i olika färger, pion, axveronika, och en hel del till som jag fick på plantbytardagen som jag inte har en aning om vad de heter.
Det återstår att se om det blir snyggt ihop men skulle det se tokigt ut så är det inte värre än att man gräva upp någon planta och flytta på den till hösten.
Stenmuren som skymtar bakom rabatten är ett annat sorgligt kapitel som måste göras något åt någon dag.och den här gigantiska stenen låg så klart mitt i rabatten på 10 cm djup. Efter lite övertalning så hjälpte en motsträvig make mig att få väck den (detta var före han bröt handen) och nu ligger den i häcken till jag kommit underfund med vart jag ska göra av den, kanske kommer den återvinnas i den nya stenmuren framöver.

Maken är fortfarande inte färdig från operationen och jag blev hemskickad av IVA sköterskorna, så nu sitter jag otåligt och väntar här hemma. Funderar på att bege mig ut och målatvätta södersidan och baksidan så jag sysselsätter mig och skingrar tankarna. Fast jag kommer att hålla mig på markplan för höjden av otur skulle vara att jag också trillar ner och skadar mig.


onsdag 28 maj 2008

Ljuvliga altan miljöer och maken ska opereras

De här altanerna är bara ljuvliga och ligger bland mina inspirations bilder. Jag gillar spaljerna på den översta bilden och funderar på att kopiera dem och göra något liknande vid min rosen rabatt som mina klängrosor kan få klättra på.

I morgon bitti ska maken in och operera sin handled han bröt när han trillade ner från balkongen. Han var hos läkaren idag och de konstaterade att brottet inte kommer att läka ihop som det ska om de inte sätter in en metall platta som stabiliserar det hela, så i morgon är jag hemma från jobbet pga av vård av sjuk make.

Obove you can see some inspirational pictures for my porch.
My husband brok his arm when he feel down from the balcony last week and the arm is not healing as it should so tomorrow he will have surgery.


tisdag 27 maj 2008

Veranda snickaglädjeDe senaste dagarna har jag varit upptagen med att snickar på huset på egen hand så därför har det varit tyst på blogg fronten. Det har varit ombytta roller i familjen, maken har stått på marken och jag har varit upp och klättrat på stegar och ställning.

Jag hittade den här underbara bilden och har fått en bra idé på hur jag ska förvandla min fula verandastolpe till något riktigt snyggt.

torsdag 22 maj 2008

Tulpaner, tulpaner, tulpaner


Jag är bara tvungen att visa min kruka med tulpaner som jag planterade i höstas. Den blir bara vackra för varje dag som går.
Maken är vid gott mod och börjar vänja sig vid att göra det mesta med vänsterhanden högerhänt som han är.onsdag 21 maj 2008

Make(n) till olycksfågelI går kväll så lyckades min kära respektive skrämma livet ur mig.
Plötsligt medan jag satt och målade veranda räcket så hörde jag ett brak och ett desperat skrik på hjälp, det var min make som hade snubblat uppe på balkongen på baksidan och hade gjort ett magplask ner via byggställningen och ner i backen 4 meter nedanför.

Som tur väl är så landade han inte på rygg eller huvudet utan på sidan och det "bara" handleden som är bruten och han är lite blåslagen. Som tur väl var så hade min man i helgen röjt bort en stor brädhög som låg precis där han landade.
Så jag kom hem från akuten mitt i natten och är dödstrött.
Det lär bli lugnt på renoverings fronten ett tag fram över.


tisdag 20 maj 2008

Veckans trädgårdsbilder - Kontrast färgerTovsippan blommar så vacker!Min gula underbara Azalea är på väg att slå ut.Lite trädgårds dekoration men gul och lila allium som blir helt underbart ihop. Det gula verkligen lyfter fram de lila Allium knopparna.

För tillfället är Allium min favorit i rabatterna!

Uppdatering: Den gula lupin liknande blomman som jag inte visste namnet på är en:
Gul blomma, Lupinväppling

Lupinväppling, rävböna, Thermopsis montana, är en flerårig, beståndsbildande ört som kan bli upp till åttio cm hög. Arten kommer från Nordamerika. Stjälkarna är upprätta och har strödda, trefingrade blad med lansettlika, silverhåriga småblad.

Lupinväppling blommar i maj-juli med gula blommor som sitter i en toppställd, ganska gles och långsträckt klase. Fruktbaljan är hårig och mångfröig.

Lupinväppling odlas som prydnadsväxt i trädgårdar i soligt läge med väldränerad, näringsrik jord. Jordbruket odlar den som gröngödslingsväxt. Den förekommer också sällsynt förvildad i södra och mellersta Sverige och påträffas vanligen på kulturpåverkad mark, på väg- och åkerkanter m.m.

Lite till Allium som jag inte kan motstå.Fänrikshjärtanen blommar så vacker under Magnolian. Detta är en blomma som jag rekomenderar till alla, den är rätt liten och oansenlig men den bildar mattor som marktäckare och blommar hela sommaren från tidig vår.Min häggmispel vid vedboden har nästa blommat över.Röd bladig revsuga har jag i hela trädgården och på massor av ställen där jag INTE vill ha den, lätt tendens att vare ett ogräs. Fast när den blommar är den väldigt vacker.Lite mer botaniska tulpaner.

Altan inspirationHär kommer lite altan inspiration.Underbara bilder från Sköna Hem.Får erkänna att jag inte kommer ihåg vart jag har hittat den här bilden.

Våran altan ser för bedrövlig ut, för 2 år sedan plockade jag bort räcket för det var gammalt och fult och ruttet. Det var meningen att vi skulle få ett nytt av min far men tyvärr så gick min pappa bort hastigt innan räcket hann bli klart. I sommar så ska jag försöka slutföra projeket ... vi får se hur långt jag hinner.


måndag 19 maj 2008

Händig kvinna reder sig själv


Räcker före - Räcke efter

Tålamod är inte min bästa egenskap och jag var så nyfiken på hur verandan skulle se ut med det nya räcket så jag inte kunde vänta på att maken kom hem och hjälpte mig.

Sagt och gjort så skred jag till verket och några timmar senare såg det ut så här.... Jag känner mig så duktig får jag erkänna. Ok jag får erkänna att maken kom hem i slutet och erbjöd en hjälpande hand men det mest har jag gjort själv.
Ni får ta bilden med en nya salt räcket är inte målat i rätt färg och stolpen till vänster ska göras i ordning men jag får inte brädorna förrän på torsdag från snickeriet.FönsterfoderI dag åkte jag hem tidigt från jobbet för jag ville börja med veranda räcket, men tji fick jag för det började regnade när jag kom hem. Nu sitter jag och otåligt väntar på att det värsta regnovädret ska passera förbi.

Igår var äntligen fönsterfoderna på ena delen av framsidan färdiga.
Ovanför den överliggande delen så finns en bräda som ska sköta avringningen. På den här sidan huset skippar vi avriningsplåt eftersom takfoten skyddar plus att den här sidan av huset inte är så utsatt. Jag frågade på Abi-trä vart listerna kom ifrån och de sa att det var en träfirma i Dalarna vid namnet Vabö eller Wibe men jag hittar ingen information på nätet om dem. Är det någon som vet mer om dem så får ni gärna lämna en kommentar.Så här ser det ut framifrån, nu är det bara mina gamla ärvda Grythyttan stolar som behöver få sig en renovering.
Även ytterdörren har fått sig en sista strykning i helgen och är också färdig.
Det är så skönt att bli färdig någonstans och det är jätte kul att äntligen börja se slutresultatet.

söndag 18 maj 2008

Gavelsmyckes inspiration


Gavel smycket är bara för vackert och inte för pråligt och inte för stelt. Sen är ju inte framsidan helt fel heller, funderar på att ha något liknande bågar på verandan vid entrén.

Drivhus drömmarJag drömmer om att ha ett drivhus eller ett uterum någon gång i framtiden och här kommer lite underbara inspirations bilder.
Både drivhuset och drivbänkarna är helt underbara!Vill ha!Vackra detaljer.

lördag 17 maj 2008

Kattliv och muslivI går när vi kom hem sent efter att ha ätit middag hos några vänner så upptäckte jag att Smilla satt och vaktade tvättkorgen i sovrummet och försökte komma åt något under den. Matte började omedelbart ana oråd och mycket riktigt efter några minuters jakt i runt i huset så fick vi tillslut fatt på den här lille krabaten som snabbt åkte ut till katternas förtret.

fredag 16 maj 2008

Min trädgård i Småland


Påskliljorna blommar i vägkanten utanför staketet.

Förra helgen var jag vid min sommarstuga och jag tänkte visa lite trädgårds bilder för mitt eget minnes skull, bla för att komma ihåg vad som jag ska gräva upp och ta med mig hem.Vårkrage och penninggräs kompletterar varandra så vackert.
Jag tror att det är ett prydnads körsbär men jag är inte säker som blommar så vackert.Min mors blåsipper rabbat under och efter rensning av ogräs. Jag upptäckte att sorken har minerat hela rabatten så att många av plantorna hängde i luften och var döende. Blåsipporna är helt underbara på våren hela sidan av huset lyser blå. Tyvärr har jag ingen bra bild på det.


Äppelträder stod i full knopp.


Stjärnögan och bakom den rosa nunne ört, blommar för fullt i en rabatterna.


En vacker tulpan som har fått vara i fred för rådjuren.


Penninggräset blommade för fullt på väst sidan av huset.


Den stora gröna plantan till vänster är en gigantisk sort av Klippstånd som får nästa 2m höga blomster stänglar. De gula blommorna är riktiga fjärils magneter.
Någar tulpaner och massor av förgätmigej.En gul kejsar krona som blommar ståtligt.

Nu ska jag ut och måla färdigt foderna till framsidan och veranda räcket så att det kommer upp någon gång.

Ni får ha en underbar helg!


onsdag 14 maj 2008

Fönsterfoder och dagens hjälteI går var jag iväg till Abi-trä igen och jag kan bara konstatera att jag har en person som är värd att kallas dagens hjälte. Gunnar på Abi-trä ägnade en och en halv timme på mig och svarade på mer eller minde dumma frågor och för hans tålamod och enorma hjälpsamhet så är han värd att kallas dagens hjälte.

Jag kom där i från med nya fönsterfoder och special fasade brädor som ska vara överliggare som han gjorde åt mig. Utöver det så fick jag med mig det nya räcket till entré verandan. Ovan kan ni se resultatet av fönsterfoder inköpet, brädorna är bara provisoriskt upp spikade för att jag ska få ett hum om hur det kommer att se ut. Jag känner mig så stolt för jag har själv sågat till allt och det fick rätt proportioner på första försöket.
Veranda räcket kommer att monteras inom de närmaste dagarna så det får ni se vid ett senare tillfälle.