fredag 29 februari 2008

En Trädgårds blogg vara eller icke varaJag har beslutat mig för att start en trädgårds blogg också. Min man tycker att min taklyftsblogg är för mycket av Fru Taklyfts ditten och datten ;-). Jag är benägen att hålla med och jag har en längtan efter att skriva om så mycket annat än bara hus bygge!

För mig är Taklyftsbloggen ett roligt sätt att följa processen och komma ihåg i efterhand vad vi gjort, var jag fått inspiration ifrån, få lite glade hejar rop från med systrar eller bröder som sitter i samma sits och utbyta information. Sen är det ett bra sätt att komma ihåg vad som har gjorts med ett leende på läpparna och framför allt göra det för min egen skull och inte för alla andras skull.
Men att skriva om min stora passion här i livet trädgård kan bli lite hackat för de som vill följa byggprocessen och även för mig själva. Sen så går jag för tillfället en trädgårdsdesignkurs och jag är sprickfärdig av iver över att vilja dela med mig av alla nya idéer och själv kunna följa utvecklingen i min trädgård!

Så nu är enda hindret att jag inte har kommit på ett namn för trädgårdsbloggen... för jag vill INTE kalla den Taklyftets trädgårsdblogg... det är bara för tråkigt.

Hmm... min absoluta favorit blomma är Rudbekian så vad sägs om Rudbeckias Trädgårdsblogg?

torsdag 28 februari 2008

Vindstrapp


För närvarande är enda sättet att ta sig upp på övervåningen är att åla sig baklänges uppför den gamla vindstrappen och igenom springan som är mellan tak och bjälkar. Efter som det ligger bjälkar precis över uppgången som ni ser så är det lite trixigt att komma upp.

Några vänner till oss ställde upp som "ofrivilliga" modeller ;-)

Rörläggaren hade lite huvudbry med hur han skulle få upp sina kartonger med material innan han kom på att han var tvungen att slänga upp det på byggställningen på baksidan och sen ta in det via balkongdörren.

onsdag 27 februari 2008

Vår tecken

I helgen så tog jag en tur i trädgården och tog massor av bilder på vårtecken. Det är helt fantastiskt vad det är mycket som spirar.

Krokusen sticker upp mellan Busk Mangnolians grenar.
Snödroppen står i full blom mitt i en av mina gamla skulpturer som inte har överlevt vintern.

Irisen blommar för fult i den nya rosen rabbatten på baksidan av huset.

Tulpan lökarna jag petade ner i en stor urna har börjat att komma upp.
Jag längtar tills de står i full blom.

tisdag 26 februari 2008

Hus byggar pause


Leker och lär mig mer och mer i Photoshop, ovan bild ärfrån mitt köksfönster.

Jag och maken tog en paus i husbyggandet den här helgen också. Min man har blivit förkyld och är typiskt manligt döende... ;-) Men vi behöver en paus från huset och hämta andan lite för att komma tillbaka med nya krafter och just nu så är det inget som är jätte akut och som måste fixas.

Foto: Blomstermåla

Vi gjorde en liten utflykt på lördagen ner till Blomstermåla Värdhus i Särö och åt en underbar lunch bestående av en läcker fisksoppa och tog en lång promenad.


söndag 24 februari 2008

Ritningar del 3 - BottenvåningHär ser ni hur bottenvåningen kommer att se ut enligt planritningen.
Det som skiljer från dagens layout är att vi inte har någon trappa och att där den röda streckade linjen finns det i dagsläget en vägg som kommer att försvinna framöver.

Någon gång i framtiden kommer badrummet bakom köket och tvättstugan att införlivas i köket så det blir större. Men den planen finns på 10-15 år planen.

fredag 22 februari 2008

Bilder försvinner?

Det är något konstigt som händer med bloggen, mina bilder jag har lagt ut försvinner hela tiden och en grå lite ruta syns bara. Jag har testat att lägga in dem igen med efter ett dygn så är de borta igen.

Är det någon här ute som har en aning om vad som vad felet kan vara?

torsdag 21 februari 2008

Ooops


Jag har visst pillat lite för mycket med bloggen, min banner/rubrik bild försvann helt plötsligt. Lägger upp den här bilden tills vidare.

onsdag 20 februari 2008

Hus Ritningar del 2 - Planritning Övervåning
Så här kommer våran övervåning se ut i någon gång i framtiden ca våren 2009.

Sovrum:
Vi kommer att få ett stort sovrum på ca 15 kvm med tillhörande klädkammare, vilket är bättre än dagens på 12 kvm inklusive garderob som man knappt kan öppna dörrarna på för då slår den i sängen.

Jag såg till att det blev 4 st takfönster
i sovrummet så att det skulle komma in mycket ljus. Bilden är hämtad från Velux hemsida.

Foto: Åtvidabergshus
Allrum/vardagsrum: Vi kommer att få ett stort vardagsrum som är öppet i nock. Nedan ser ni lite inspirations bilder.


tisdag 19 februari 2008

Taklucke missöde


I julas var vi i farten med att fixa uppe på övervåningen. Maken och svärfar skulle sätta upp takluckan till våran ny vind men när det öppnade paketen så visade det sig att den var skadad och alldeles bubblig så den gick inte att sätta upp. För att minska draget lite så häftade vi upp lite vindpapp över hålet så länge.
I går så anlände den nya luckan från Åtvidabergshus alldeles slät och fin så jag och maken får väl se till att sätta upp den till helgen.

söndag 17 februari 2008

Ny banner


Jag och maken har haft en underbart lat helg!

Som ni ser så har jag roat mig med att göra en ny Banner till bloggen och stuvat om lite.
Jag har gjort mitt första collage i Photoshop någonsinn. Det är inte det vackraste bildcollage som finns här bland alla vackra bloggar men den är egenhändigt ihopknåpad och jag är stolt över mig själv att jag hade tålamod att försöka. Jag hittade två bra sida där det finns en massa tips och trix på hur man jobbar i Photoshop - Moderskeptet och Webbskolan.
Är det någon här ute som kan ge mig tips på hur man gör för att få arkiven på båda sidorna om bloggen? Skriv gärna och tips.

Bilden är tagen i Sri Lanka en månad innan tsunamin 2004 när jag var där. Den får mig att längta till varmare bredgrader något enormt. Har varit inne och kikat på Framtidsresor resor till Venezuela, Ecuador och Peru och jag blir såååå sugen.... tyvärr så tillåter inte plånboken en sådan resa för tillfället men man kan ju alltid drömma sig bort......


fredag 15 februari 2008

En Helg i Vilans Tecken


Maken och jag tänker i alla hjärtans dags present till oss själva ta pause från hus bygget och hitta på något kul och ta hand om oss själva. Det kanske till och med blir lite läsande in någon god bok som har legat och väntat på nattduksbordet länge.

Dom ni ser är mitt nattduksbord fullt av diverse böcker. Den senaste bok jag läste är Tidsresenärens Hustru som jag fick av maken in julklapp. Det är en annorlunda och under bar bok om ett kärleks förhållande som håller över tid och rum och som jag varmt rekomenderar!

TOKYO har jag precis börjat på så den kan jag inte säga något om. Sen så har vi självklart Husets ABC som ett återkommande lektyr vid behov som är lånad från en vännina som också tillhör det renoverings galna gardet (M jag lovar att lämna tillbaka den snart ;-).

Mentor boken har jag i "läxa" tills på måndag då jag ska träffa min mentor på jobbet.
Gröna fingrar är studielitteraturen som vi har i studiecirkeln jag är med i. Nästa träff den 27 februari är hemma hos mig. Sen finns det en hel hög till med böcker som väntar på min uppmärksamhet... någon gång i framtiden.

Ni får alla ha en bra helg!

onsdag 13 februari 2008

Tidplan


Jag tänkte göra en uppdatering på våran tidplan... eller snarare 5 års plan med våran övervåning ;-)
Eftersom jag är en otålig själ så är en tidplan både ett stöd och ett stressmoment där av valet av bild ovan. Det gäller att inte vara för överambitiös eftersom vi gör så mycket jobb själva och samtidigt jobbar heltid.

Höst 2007
 • Under hösten var målet att bli färdig på utsidan med allt snickeri och plåt vilket vi inte riktigt lyckades med tack vara att det var uruselt väder i Jul och nyårshelgen och vi inte kunde jobba ute. Däremot så gjorde vi lite jobb uppe på övervåningen som jag kommer visa senare.
Vår 2008
 • Färdigställa det sista plåt jobbet som min man tycker är "så kul". Han blir till en ättiksgurka bara man nämner plåt för tillfället ;-)
 • Dra fram all EL, maken är fast övertygad om att han ska göra det själv.
 • Anlita rörmokare som drar fram vatten till element och toa; över halva jobbet är redan gjort av rörfirman nu väntar det på att vi ska få dit golvet för att kunna fortsätta.
 • Isolera färdigt golv och väggar.
 • Lägga ut golv spånskivor
 • Skorsten. Efter som rörmokaren var så snabba får vi stuva om i budgeten och ta skorstenen lite senare på våren. Det något milda vinter vädret i år har gjort att det inte känns som någon större brådska.
 • Allt utöver det är ett bonus

Sommar 2008
 • Byta fönsterfoder på den gamla delen av huset och sätta plåtbleck ovan foderna. Tyvärr fick vi en tråkig överraskning när vi började pilla på de gamla fönsterna på södersidan, de som byggt huset en gång i tiden har inte gjort ett bra jobb och inte satt dit plåtbleck så att foderna och träet innanför har börjat att ruttna och det måste åtgärdas.
 • Måla hela huset så det blir enfärgat istället för prickigt och randigt som det är idag ;-)
Hösten 2008
 • Få upp innerväggar på övervåning
 • Ta upp hål i tak/golv och sätta dit trappan till övervåningen
Vinter/Vår 2009
 • Riva väggar på botten våningen så att trappen blir lättåtkomlig. Rivningen av väggar drar med sig att vi är tvungna att lägga om golvet i hallen och eventuellt vardagsrummet, förhandling pågår mellan makarna Taklyft - fru Taklyft röstar för att riva upp allt och göra det enhetligt ;-)
 • Tapetsering, panel, lister osv
 • INFLYTTNING, jag längtar dit!!!!
Badrum på övervåningen finns på tidplanen "Någon gång i framtiden" när ekonomin har hämtat sig.

måndag 11 februari 2008

Hus Ritningar del1 - Plintar och genomskärning


Det är många som verkar intresserad av de något dåliga ritningarna jag la ut från i början av mig bloggkarriär. Så jag tänkte gör en uppgradering och visa lite fler och bättre här efter hand.

Ovan ser ni taket i genomskårning med de olika lagerna i tak och väg specificerade. Vi gjorde ett tillval och la till 45 mm isolering från den standard som Åtvidabergshus erbjöd på 220 mm.


Ovan ser ni den ritning på plintarna vi fick gjuta under huset som nu bär upp de stål stöttor som bär upp den H-profil som sträcker sig över huset och som bär upp hela övervåningen. På fotot ser ni hur det ser ut i makens kontor på bottenvåningen där en av de två stålpelarna är placerad i väggen. För att få dit stolparna så var byggkillarna tvungna att såga upp väggen. Eftersom kontoret kommer att försvinna när vi ska sätta dit trappen till övervåningen så har vi inte gjort något vid väggen ännu. Den andra stolpen drogs finns i våran klädkammare i hallen.

Inlägget om hur vi skar hål i golvet och göt plintarna hittar ni här.

lördag 9 februari 2008

Rör och merar rör


Rörmokaren har tillbringat ca 2 dagar här den här veckan och nu är alla rör framdragna i övervåningen. Till vänster ser ni hur det ser ut på bottenvåningen i tvättstugan i dagsläget.

Jag hade förväntat mig att rörmokaren skulle drar de gamla hederliga kopparrören men de är visst inte moderna läggre. Nu mera är det plast höljen med rör inuti så om man måste byta dem så går det att dra om vatten röret inne i höljet.
Så här ser det ut uppe på övervåningen vid alla fönster nu mera. Det finns numera framdragna rör till ett element i varje rum.

måndag 4 februari 2008

Snabba hantverkar!
Min man ringde till en rörmokar firma här om veckan för att kolla hur lång ledtid det var innan de kunde ta sig an jobbet att installera rörledningarna och avlopp till vår nya våning.

Till vår stora förvåning ringde de i fredags och sa att de kunde komma på måndag! Vi blev milt sagt tagna på sängen... alla andra hantverkare vi har funderat på att anlita har minst behövt ett halvår innan de har haft en lucka i kalendern.

Så idag vid lunch dök rör killen upp och ska spenderar några dar med att dra rör här.
Fort sättning följer....

söndag 3 februari 2008

Skogsmullar


Ett gäng med "skogsmullar" på väg ut på lång promenad och snabbkurs i skogsvård. Jag var faktiskt allvarlig när jag nämnde skogsvårdskurs i förra inlägget. Av 6 st som gav sig iväg så var det bara 2 st som kom hem med torra fötter.


Vi hade en otroligt vacker dag i skogen trots blöta fötter!

Hela helgen var väldigt lyckad!

fredag 1 februari 2008

Girl Power gänget dra till SmålandGirl Power gänget (klicka på länken så förstår ni vad jag menar) åker till Smålands mörka skogar i helgen. Vi är 6 tjejer från som överger sambos, make och barn för att åka på en välbehövlig paus från verkligheten och bara ägna oss åt oss själva en helg.
Männen kommer samlas hemma hos min make och ha en "western kväll", vad det nu innebär vägrar maken att avslöja. Men jag anar att det innebär whisky, en blodig biff och några spagetti westernfilmer ;-)


Några av planerna för tjejerna är:

Det blir bla 3 rätters middag på lördag kvällen och med den dödligt farliga drinkmastern C som fixar fördrinkarna!

Förrätt
Svamp och lök soppa, med torkade trattkantareller och karl johansvamp och förvälda kantareller.

Huvudrätt
Ungsbakade potatis halvor med rosmarins salt och färsk timjan

Ljuvligt doftande Älggryta (som har puttrat på spisen i minst 2-3 timmar)

Efterrätt
Fryst chees cake
Fruktsallad, för de som vill ha smal mat

Förslag på aktiviteter är

Bara ta det lungt och göra det man känner för!
Lördag dag eller söndag lång promenda i den Småländska skogaen, igenom myrar och över stockar och sten och en snabb kurs i skogsvård ;-) om vädret tillåter

Med havd fika och efter smak varm choklad eller te/kaffe.

Ni får ha en trevlig helg alla!